Expositie 25 bekende Nederlanders


Expositie 25 bekende Nederlanders in Siont-Oedenrode opnieuw in gesprek met 'hun' vluchteling

13 mei t/m 28 mei
Kerkplein


Jan Mulder, Dieuwertje Blok, Erwin Olaf, Anita Witzier, Freek de Jonge, Robert ten Brink, Peter Faber, Menno Kok, Hanneke Groenteman, Victor Reinier, ……

Weet u nog…? 
In 2003 vond in de Sint-Martinuskerk van onze gemeente Sint-Oedenrode een door Nederland reizende tentoonstelling
’50 ontmoetingen’ genaamd plaats. De tentoonstelling was een initiatief van de Stichting Open Mind. 
De tentoonstelling werd destijds naar Sint-Oedenrode gehaald als onderdeel van het Rooise project ‘Proef de Wereld’. Het project ‘Proef de wereld’ was een gezamenlijk project van Roois Kultuur Contact, Wereldwinkel en Vluchtelingenwerk Sint-Oedenrode.
Heel veel Rooienaren hebben die tentoonstelling toen bezocht. 
50 bekende Nederlanders waaronder Jan Mulder, Dieuwertje Blok, Erwin Olaf en Anita Witzier èn 50 fotografen hadden destijds een bijzondere ontmoeting met 50 asielzoekers. Deze ontmoetingen resulteerden in een tentoonstelling met mooie portretten in woord en beeld. 
Na 10 jaar vroeg de Stichting Open Mind zich af hoe het met de mensen is gegaan met wie Anita Witzier, Erwin Olaf, Jan Mulder, Dieuwertje Blok, Freek de Jonge en vele anderen destijds een ontmoeting hadden en hoe het nú met ze gaat.
 

Na een lange zoektocht is men er in geslaagd 30 van de asielzoekers van toen terug te vinden en is met 23 van hen een nieuwe ontmoeting gerealiseerd.
Deze nieuwe ontmoetingen hebben wederom geresulteerd in een reizende tentoonstelling, nu onder de naam '50 ontmoetingen, 
10 jaar later'. Doel van deze nieuwe tentoonstelling is wederom bewustwording, begrip en tolerantie voor vluchtelingen creëren.
De serie '50 ontmoetingen, 10 jaar later' levert soms aangrijpende, maar vooral intrigerende portretten op in woord en beeld. Portretten die ons kennis laten maken met een uiteenlopende groep asielzoekers en die vertellen hoe het hen vergaan is in de afgelopen tien jaar. Portretten die ons de persoon achter 'de vluchteling’ laten zien. De portretten zijn gebundeld in een boek, een film (youtube: Open Mind ’10 jaar later’) en dus ook in deze reizende buitententoonstelling.
De tentoonstelling bestaat uit twaalf grote buitendisplays, aan beide zijden voorzien van foto’s en verhalen die een neerslag vormen van de nieuwe ontmoetingen die hebben plaatsgevonden.

De tentoonstelling was reeds te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Enschede, Tilburg, Leeuwarden, Deventer, Den Helder en in Zeist.

Komende maand mei zal de buiten-tentoonstelling Sint-Oedenrode aandoen! 
De organisatie is in handen van Roois Kultuur Kontakt. Dit evenement is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de (toenmalige) gemeente Sint-Oedenrode en van Stichting Rooi Promotie.
Roois Kultuur Kontakt heeft ook nu weer samengewerkt met Vluchtelingenwerk en de Wereldwinkel.
Locatie: Kerkplein en/of directe omgeving.
Periode: zaterdag 13 mei t/m zondag 28 mei.
De buiten-tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 13 mei om 14.30 uur.
U bent van harte welkom! 

Share by: