Expositie Frans Alkemade


Expositie Frans Alkemade

10 september t/m 28 oktober 2017
Cultureel Educatief Centrum Mariëndael
Opening: 10 september, aanvang 15.00 uur

Frans Alkemade (Sint-Oedenrode, 1925 – 2015) was binnen ons mooie dorp vooral bekend als de mannelijke helft van het even betrokken als kleurrijke huisartsen-duo dat hij samen met zijn vrouw Mathilde vormde. Buiten ons dorp echter kende men hem vooral als de flamboyante beeldend kunstenaar die internationale prijzen won, en die voor zijn oeuvre terecht geridderd werd. De bekende kunsthistoricus Jaap Nijstad, die het werk van Alkemade diepgaand bestudeerde, schreef: 
“De vorm die het kunstenaarschap verkrijgt wordt mede bepaald door aard en grootte van het talent maar vooral door de drang die de eigenaar van dat talent voelt om er iets mee te doen. Het werk van Frans Alkemade getuigt in alles van die scheppingsdrang. De aanwezigheid van een geheel eigen visie en een groot talent maakt ook nog eens dat het resultaat een heel bijzonder oeuvre is geworden, onmiskenbaar eigen en van een betoverende bekoring.”
Om deze bekoring opnieuw zichtbaar te maken in het Brabantse dorp waar Alkemade zo intens geworteld was, zal een klein deel van zijn werk tentoongesteld worden. Het oeuvre is te groot om binnen de context van deze tentoonstelling een volledig overzicht te kunnen geven. Daarom is er gekozen voor een beperkt aantal onderwerpen – landschappen, portretten, en abstracten - die desalniettemin de veelzijdigheid van de kunstenaar laten zien.


Share by: