Feuilles Volantes

Feuilles Volantes

De Knoptoren
Zondag 2 oktober 2016
Aanvang 11.30 uur
Feuilles Volantes
Bassist en beiaardier Gildas Delaporte is door zijn grote passie voor de Franse poëzie op het idee gekomen muziek te componeren bij de teksten van een groot aantal gedichten. Zo zijn tientallen gedichten nu ook chansons geworden.
Voor één van de chansons, getiteld Etty Hillesum heeft Gildas zelf de tekst geschreven. Elly werd in de oorlog gedeporteerd en net als Anne Frank is zij bekend geworden door haar dagboek. Andere teksten zijn onder meer van: Victor Hugo, Charles Beaudelaire en Marceline Desbordes-Valmore.
Bert van den Brink is verantwoordelijk voor de arrangementen en begeleidt op piano en accordeon.
Een optreden van Gildas en Bert doet denken aan de klank van traditionele Franse chansons door de instrumentatie en de taal terwijl alle composities nieuw zijn.

Gildas Delaporte (1964)
In 1998 kwam hij vanuit zijn geboorteland Frankrijk naar Nederland om contrabas en beiaard te studeren. Nu is hij naast stadsbeiaardier van Oudewater, Geldrop en Schijndel, ook contrabassist bij Philharmonie Zuidnederland.

Bert van den Brink (1958)
Cum laude afgestudeerd klassiek pianist. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact. In 2007 kreeg Bert van den Brink de VPRO/BOY EDGARPRIJS. Bert is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist via het internet, cd's en uiteraard live.
Bert trad op met o.a. Thomas Oliemans, Klaartje van Veldhoven, Toots Thielemans, Chet Baker, Jules de Corte en vele anderen. Met vocalist Thomas Oliemans nam Bert de cyclus Winterreise van Franz Schubert op.
Bert is ook actief als arrangeur/producent. Een van de hoogtepunten is de bewerking van de opera Porgy & Bess uitgevoerd door de Houdini's en Nieuw Sinfoniëtta Amsterdam.


De Fransman Gildas Delaporte, geboren in Dijon, is een muzikale duizendpoot. Dat niet alleen. Hij maakt ook zeer mooie foto's. Als contrabassist speelt hij in de philharmonie zuid-nederland. Daarnaast is hij beiaardier. Hij bespeelt regelmatig het carillon van grote en kleine kerken in de hele wereld. Onlangs nog in de Dom van Utrecht. Hij won internationale concoursen. In 2012 bereikte hij als zanger de finale van het Chanson concours in Amstelveen. Gegrepen door de prachtige gedichten van grote Franse schrijvers als Baudelaire,Victor Hugo en Marceline Desbordes-Valmore, besloot hij enkele op muziek te zetten, zoals de vier promenades van Victor Hugo. Samen met pianist Bert van den Brink maakte hij van deze gedichten zeer bijzondere chansons in een wisselende muzikale bezetting van zang, piano, accordeon en contrabas.

Bert van den Brink genoot zijn klassieke opleiding piano aan het conservatorium van Utrecht waar hij in 1982 cum laude afstudeerde bij Herman Uhlhorn. In hetzelfde jaar werd hij aan dit instituut aangesteld om jazz-piano te doceren. Van kinds af en aan heeft hij zich altijd aangetrokken gevoeld tot de improvisatie op orgel en piano. In dit domein is hij volledig autodidact. In de beginperiode van zijn loopbaan gaf hij verschillende klassiek recitals maar meer en meer sloeg de balans door naar de jazz. Hij speelde samen met een keur van nationale en internationale artiesten zoals Gino Vanelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Miranda van Kralingen, Chet Baker, Nat Adderly, Eric Vloeimans, Jules de Corte, Jannie du Toit, Dee Dee Bridgewater en vele anderen.

In 2007 kreeg Bert van den Brink de VPRO/Boy Edgard-prijs. Daarnaast componeerde en arrangeerde hij. Zijn werken zijn onder andere uitgevoerd door Het Metropole Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Een van de hoogtepunten is ook zijn arrangement van de opera Porgy en Bess, onder andere gespeeld door de Houdini's en door Nieuw Symfonietta Amsterdam. Tientallen CD's van hem, alleen en met andere musici, zagen de afgelopen jaren het licht. Ondanks deze imposante carrière nog altijd vol vuur en nieuwe plannen...


Share by: