Lezing Zoni Weisz

Lezing Zoni Weisz

De Knoptoren
Vrijdag 18 mei 2018
Aanvang 20.00 uur
Zoni Weisz is een Sinto die ontsnapte aan de Holocaust. Weisz werd op 4 maart 1937 geboren in Den Haag, in een woonwagen, als zoon van een muzikant en vioolbouwer. Op 19 mei 1944 ontsnapte Weisz aan het zogenoemde zigeunertransport van Westerbork naar Auschwitz. Zijn ouders, broertje Emil en de twee zussen waren enkele dagen ervoor tijdens een razzia in Zutphen opgepakt, terwijl hij bij een tante in een nabijgelegen dorp logeerde. Dankzij de hulp van een Nederlandse politieman lukte het Weisz met het gezin van zijn tante te ontsnappen in een andere trein, terwijl zijn familie werd gedeporteerd naar Auschwitz.
Na de oorlog was Weisz succesvol als ontwerper van bloemententoonstellingen. Weisz leverde onder meer de bloemen voor het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander. 
Gaandeweg verdiepte Weisz zich echter meer en meer in zijn verleden. Hij werd bestuurslid van het Auschwitz Comité en voerde de onderhandelingen voor Roma en Sinti bij de zogenoemde restitutiebetalingen, begin deze eeuw. Ook gaat hij zijn levensverhaal vertellen, niet alleen in Zutphen, maar ook op scholen, in kamp Westerbork en uiteindelijk zelfs bij de Verenigde Naties en in Duitsland, in de Bundestag. 
In februari 2016 verscheen zijn biografie: De vergeten Holocaust.


Share by: